
Ansvarlighed: ”Små skridt er okay, men se at komme i gang”
En ansvarlig turisme var på dagsordenen ved Visit Lolland-Falsters store turismedag, hvor turismeerhvervet blev opfordret til at sætte skub i de grønne initiativer, der i stigende grad bliver efterspurgt.
”Små skridt er okay, men se at komme i gang!” lyder det kærligt opfordrende fra Dorte Kiilerich, forretningsudvikler inden for bæredygtighed og turisme hos Erhvervshus Sjælland.
Ordene faldt under Visit Lolland-Falsters store turismedag. For det er vigtigt, at turistvirksomheder på Lolland-Falster tager hul på de grønne initiativer, der i stigende grad bliver efterspurgt af gæsterne.
Men hvor starter man? Det spørgsmål stiller mange virksomheder, store som små, sig selv.
En ny virkelighed
Anette Navne, hoteldirektør på Hotel Saxkjøbing, Charlotte Winter Cederbye, adm. Direktør på Vejrø Resort og Dorte Kiilerich, forretningsudvikler med fokus på bæredygtighed og turisme hos Erhvervshus Sjælland delte ud af deres erfaringer med at arbejde med ansvarlige tiltag under en samtalesalon faciliteret af Signe Wenneberg, journalist med fokus på bæredygtighed og modtager af Verdensmålsprisen 2024.
Der stilles større og større krav til virksomhedernes ESG-rapportering, og det oplever Anette Navne også:
”Til efteråret har en virksomhed booket sig ind på Hotel Saxkjøbing. Her fik jeg en øjenåbner, for virksomheden har bedt os rapportere om strømforbrug og madspild under deres ophold.”
Det er den virkelighed, der kommer til at fylde mere og mere, og derfor er det vigtigt at komme i gang med de ansvarlige tiltag for at være attraktiv over for potentielle gæster.
På Vejrø Resort er landbruget bæredygtigt og de ansvarlige tiltag omdrejningspunktet for driften. Derfor er det også naturen, der bestemmer dagens menu på restauranterne.
”Har fasanerne spist halvdelen af kålen, må kokkene finde på noget andet. Derfor kreerer kokkene menuen fra dag til dag med de råvarer, der er tilgængelige. Dermed består menuen hovedsageligt at råvarer fra øen, således mindst muligt skal købes udefra. Det oplever vi en stor forståelse for blandt vores gæster”, fortæller Charlotte Winter Cederbye.
Sådan kommer du i gang
Små initiativer kan være starten på store forandringer – især når det kommer til ansvarlighed.
”Små skridt er okay, men se at komme i gang. Se at få styr på de vigtigste ting, for der står en stor kundegruppe blandt de tyske gæster og banker på døren, så snart Femern Bælt-tunnelen åbner”, lyder det opfordrende fra Dorte Kiilerich.
De små initiativer kan bl.a. findes på menukortet. Det opdagede Anette Navne:
”Jeg har opdaget, at det ikke er så svært. Jeg er opdraget med, at en bøf vejer 210 gram. Det behøves den ikke. Man kan sætte en mindre bøf på menukortet og lade en større bøf være et tilvalg.”
"Fortæl, hvad I gør"
Der er mange faldgruber, når man arbejder med bæredygtighed. Særligt at mange virksomheder berøringsangst over for at kommunikere deres ansvarlige tiltag i frygt for at blive anklaget for greenwashing.
Men det behøver ikke at være kringlet.
”Fortæl om det I gør, og gør det I siger”, lyder det fra Dorte Kiilerich.
For det er vigtigt at gøre opmærksom på selv de små skridt:
”Kig på hvordan I arbejder med ansvarlighed og bliv så 1% bedre og husk at fortælle om det, for der er mange, der gerne vil høre det – også de små skridt”, siger Charlotte Winter Cederbye.
Kom i gang i tide
Det er vigtigt at komme i gang i tide. Via projektet SMA-Z (Strategic Marketing Alliance – Zealand) arbejder Hotel Saxkjøbing og Vejrø Resort på at få mærkeordningen Green Key.
Mærkeordningen får virksomhederne til at fremstå mere troværdige og det bliver lettere for gæsterne at afkode de grønne initiativer.
Erhvervshus Sjælland hjælper virksomhederne gennem forløbet ved at prioritere de indsatser, der har med bæredygtighed at gøre, som imødekommer gæsternes forventninger og styrker virksomheden.
Med en mærkeordning kan du som virksomhed indtage en stærkere position i markedet. Blandt andet over for de tyske gæster, da de i højere grad end danskerne stiller krav til ansvarlighed. Tyske gæster er optaget af, at virksomhederne leverer på affaldssortering, ressourceforbrug, passer på jorden, tager vare på medarbejderne og kommunikerer initiativerne på en troværdig måde.
For ansvarlighed handler både om miljø og mennesker – i dag, i morgen og i fremtiden. Derfor rundede Signe Wenneberg samtalen af med et vigtigt budskab:
”Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Og hvis man bare starter der, så behøver man ikke at gøre det hele på en gang.”