Nysted Strand Camping luftfoto

EU-blomsten, der vokser frem

Foto: Nysted Strand Camping

I Danmark er der kun én campingplads, som er EU-Ecolabel certificeret. Det er Nysted Strand Camping, som efter intenst arbejde er kommet i hus med certificeringen.

EU-blomstens spiren

Henrik Søby forklarer, at han fornemmede, hvordan tiden var kommet til at tage Nysted Strand Camping i en mere bæredygtig retning. Han satte sig derfor ned for at undersøge, hvordan det kunne lade sig gøre. Det var under denne proces, at han faldt over miljømærket EU-Ecolabel, og at det gik op for ham, at ingen andre overnatningssteder, heller ikke hoteller, havde denne certificering i Danmark. Nysted Strand Camping stod med chancen for at blive first movers, og det blev de. Hurtigt blev der etableret kontakt til Miljømærkning Danmark, som hjalp med processen hen imod certificeringen. Det tog cirka et halvt år og en masse papirarbejde med 200 bilag at forvandle Nysted Strand Camping til et sted med et mindre aftryk på klimaet og miljøet. For at opnå en certificering skulle campingpladsen have 30 point, og på vurderingsdagen fik de 49 point og var dermed kvalificeret til certificeringen.

Ned med energi- og vandforbruget

Et stort fokus i EU-Ecolabel er at opnå besparelser på både energi- og vandforbrug. Her er det ikke kun den grønne bundlinje, men også den økonomiske, som nyder godt af tiltagene. Henrik Søby forklarer, hvad han kalder de lavthængende frugter, som for eksempel at installere vandfiltre på alle tappesteder og skifte energikilder, som han fandt løsningen på i en dansk detailkæde. Det gav en besparelse på hele 90%. Et andet tiltag med strømforbruget var at flytte nogle lamper, så man fik udnyttet lyset bedre. Udover dette er alt strøm, som Nysted Strand Camping bruger, fra vindmøller. Henrik Søby fortæller også, at han har fået gennemanalyseret sit energiregnskab gennem en af de mange tilskudsordninger. Og på baggrund af det regnskab kan der nu søges om yderligere tilskud til energibesparende foranstaltninger.

Genbrugsredekasser, insekthoteller og køkkener

Campingpladsen har nu rettet fokus mod, hvordan man kan engagere sine gæster og medarbejdere i arbejdet mod en mere bæredygtig campingplads. Her er et af initiativerne at plante 100 træer i samarbejde med den lokale børnehave for at styrke den lokale biodiversitet. Et andet tiltag er en engageret pensionist, som bygger redekasser og insekthoteller af de træstykker, der er tilovers ved den daglige drift og vedligeholdelse af campingpladsen. Udover at redekasserne og insekthotellerne er at finde rundt omkring på campingpladsen, er det også muligt for gæsterne at købe ét med hjem. I samme ombæring bliver alt byggeri og renovering udført med fokus på bæredygtighed. I et af pladsens renoveringsprojekter var hele 40% af materialerne genanvendt. For Henrik Søby handler bæredygtighed om indstilling og mindset. Han forklarer eksempelvis, hvordan han købte et HTH køkken på DBA til 6.000 kr. og med dette ene køkken kunne indrette fire nye køkkener. Derudover forhandler Nysted Strand Camping også de lokale fødevarer og drikkevarer. Ja, bæredygtigheden præger sågar også udformningen og designet på campingpladsen, hvor en gennemgribende renoveringsproces var nødvendig for at få looket til matche de værdier, som Nysted Strand Camping i dag bliver drevet på baggrund af.

Kemikaliefri rengøring og affaldssortering med blik for campisten

Når det kommer til affaldssorteringen, har Nysted Strand Camping taget udgangspunkt i de ti nationale affaldssorteringer og tilføjet ni yderligere, som er tilpasset campistens behov. Det kan f.eks. være aluminium fra en ødelagt campingstol og genbrug af affaldsposer. Det har resulteret i, at der bliver brugt væsentlig færre poser, ligesom rengøringsmidlerne også er udskiftet til miljøvenlige varianter. Der er også blevet taget højde for, at flere besøgende vil ankomme i elbiler, og derfor er der installeret en ladestander til dem.

Omstændigt papirarbejde og manglende viden

Men hvilke udfordringer er der så forbundet med at gøre sin forretning mere bæredygtig? Hos Nysted Strand Camping har Henrik Søby oplevet, at det er den bureaukratiske proces, som er tidskrævende med en masse papirarbejde. I alt 220 bilag er det blevet til. Det kan være hårdt, men intet kommer uden omkostninger. Det kræver en del viden for at finde ud af, hvor man skal gå i gang, så der er ikke andet for end at sætte sig ind i tingene og tage et skridt ad gangen. Alt i alt fortæller Henrik Søby, at den opmærksomhed det har givet at have EU-label certificering har været en overvældende positiv oplevelse, som giver gratis reklame for Nysted Strand Camping.

Gode råd fra Nysted Strand Camping 

  • Find overskuddet til at lave et energiregnskab over, hvor meget du kan spare. Undersøg om der er nogle tilskudsordninger, som kan hjælpe omstillingen på rette vej.
  • Du behøver ikke at gøre det hele på en gang. Du kan sagtens sprede og fordele det ud over tid.
  • Del din viden med andre, og brug og opsøg andres viden. Kontakt relevante partnere som Miljømærkning Danmark for sparring på certificering.

Del dine øjeblikke: