ReTour
Udvikling af regenerative turismeoplevelser på Lolland-Falster.
Med ReTour-projektet har Visit Lolland-Falster indgået et 3-årigt turismesamarbejde, som har til formål at undersøge, udvikle og teste nye regenerative metoder og turismeoplevelser.
Visit Lolland-Falster skal i samarbejde med fem internationale projektpartnere skabe en fælles forståelse for, hvad regenerativ turisme er og hvordan man arbejder med det. På den baggrund skal Visit Lolland-Falster i et tæt samarbejde med det lokale turismeerhverv udvikle og pilotteste nye turismeoplevelser, der kan bidrage til en bæredygtig forretning.
Projektet ReTour skaber en stærk synergi med Lolland Kommunes regenerative turismeprojekt, som også går på at udvikle regenerative turismeoplevelser. Alt sammen med respekt for naturen og samfundet og til gavn for både turismeerhvervet, turister og borgere.
Regenerative turismeoplevelser kan blive et nyt konkurrenceparameter, som skal være med til at bringe Lolland-Falster i top som feriedestination. For i dag efterspørger turister ikke bæredygtige oplevelser – de forventer bæredygtighed, når de tager på ferie. Bæredygtighed er kort sagt blevet en hygiejnefaktor og det stiller nye krav til ferieoplevelserne.
Hvad er regenerativ turisme?
Mens bæredygtighed handler om ikke at forværre eller gøre skade på området, så går det regenerative et skridt videre og handler om at forbedre området: at bruge turismen som en løftestang til at skabe positive forandringer og bidrag til lokalsamfund, miljø og turismeerhverv.
På Færøerne kan turisterne f.eks. være med til at vedligeholde vandrestier, og det efterlader både området i bedre stand og fremmer ansvarsfølelsen hos turisterne, da de er med til at gøre en positiv forskel for området.
Samtidig efterspørger turisterne i stigende grad meningsfulde, lokale og autentiske oplevelser, og den efterspørgsel skal imødekommes med nye regenerative tilbud, der både skaber enestående oplevelser og efterlader et positivt aftryk på miljøet og samfundet.
Projektet ReTour er inddelt i fire aktivitetsspor, der skal bidrage til udviklingen af regenerative turismeoplevelser:
- I første aktivitetsspor kortlægger vi, hvordan andre internationale destinationer og turismeaktører arbejder med regenerativ turisme. Derfra udvikler vi en fælles forståelse og metoder til regenerativ turismeudvikling. Med udgangspunkt i de erfaringer, undersøger vi, hvilke potentielle regenerative turismeoplevelser, der kan udvikles på Lolland-Falster og bidrage til en bæredygtig forretning hos de implicerede turismevirksomheder.
- I andet aktivitetsspor tester vi de regenerative turismeoplevelser i samarbejde med lokale turismeaktører. Alt sammen for at identificere muligheder og begrænsninger ved de regenerative oplevelser.
- I tredje aktivitetsspor synliggør vi de regenerative turismeoplevelser, som er udviklet i aktivitetsspor 2.
- I fjerde aktivitetsspor udvikler vi en guide til, hvordan man arbejder med og udvikler regenerative turismeoplevelser. Guiden skal inspirere andre destinationer, organisationer og turismeaktører til at fremme det regenerative turismeområde.
Med projektet ReTour har Visit Lolland-Falster et mål om at udvikle nye forretningspotentialer, der kan trække flere turister til området. Og samtidig skal projektet være med til at skabe varige forandringer i turismeadfærden, således der udvikles oplevelser, der mindsker de miljømæssige aftryk, og har respekt for naturen og samfundet.
FaktaProjektperiode: 01.06.2024 – 30.04.2027 Projektleder: Visit Skåne Samlet projektbudget: 1.877.594 EUR Finansiering: Interreg. South Baltic Sea Projektpartnere: Visit Lolland Falster Lithuania | Association Klaipėda Region Poland | Pomorskie Tourist Board Poland | Western Pomerania Tourism Organisation Germany | Institute for Tourism and Spa Research in Northern Europe |
Udviklingschef