Den Grønne Verden

Flere lokale råvarer på bordet hos lokale gastronomer

Foto: Robin Skjoldborg

Projekt fra Visit Lolland-Falster har skabt fornyet fokus på lokale råvarer.

Et gammelt ordsprog siger, at vejen til mandens hjerte går via maven. En lidt mere moderne fortolkning kunne lyde, at den gode madoplevelse styrker turistens relation til Lolland-Falster. Der er masser gode madoplevelser, men de kan blive endnu bedre og endnu flere, og derfor er Visit Lolland-Falster en del af det nationale projekt Danmarks Maddestinationer.

"Det har været en rigtig god oplevelse at være en del af projektet. Det ledte os til at få en ny lokal leverandør af kød, og vi har skærpet vores mål om at kunne levere retter af 100% lokalt producerede råvarer", siger Martin Rommel, køkkenchef i Restaurant Surt & Sødt i Nakskov.

Gårdbesøg og kokkevisit

Sammen med en række andre lokale restauratører har han været på inspirationsbesøg hos en række lokale fødevareproducenter, og via Visit Lolland-Falster har han og en håndfuld andre lokale restauratører haft adgang til et sparringsforløb fra kokkene Mikkel Højborg Olsen og Rasmus Kofoed Christensen.

"Det vi har oplevet i vores snakke med de lokale restauratører er en meget stor vilje til at bruge lokale råvarer. Rigtig mange gør det allerede, men de gør ikke så meget ud af at fortælle det til deres kunder. Dér har vi skubbet til nogle af dem om at gøre mere ud af fortælle historien bag maden. Derudover har vi også kommet med forslag til, hvordan man med få ændringer i menuen kan få flere lokale råvarer ind i retterne", fortæller Rasmus Kofoed Christensen.

"Det at gå ud at spise handler for mange ikke længere bare om at få noget mad og blive mæt. Der skal følge en oplevelse med, en historie. Og der er det jo stærk, at vi kan sige, at kødet er hentet på Lolland, og at jeg i øvrigt lige har besøgt gården for at par dage siden"; siger Martin Rommel.

Billigere lokale indkøb

"Jo flere lokale restauratører, der køber råvarerne lokalt, des billigere bliver de, og jo mere effektiv bliver distributionen, og det vil gøre det endnu mere interessant at købe lokalt", siger Rasmus Kofoed Christensen.

En stor del af de lokale producenter er repræsenteret ved MULD Lolland-Falster, og herfra vil man meget gerne levere flere grøntsager, frugt og kød til lokale restaurationer.

"Blandt andet inspireret af de input, vi har fået fra projektet, arbejder vi lige nu på at etablere en smagsmesse, hvor det lokale gastro-erhverv kan blive bekendt med alle de råvarer, der er tilgængelige lokalt. Vi tror på, at den lokale efterspørgsel stiger, så vi også kan effektivisere logistikken, med lokalt lager og opsamlingssted", siger Michael Møller, der er forretningsudvikler hos Business Lolland-Falster med ansvar for for MULD Lolland-Falster.

Mad-fokus er kommet for at blive

"Den gode madoplevelse baseret på lokale råvarer er et stærkt aktiv for Lolland-Falster", siger  Malene Haarbo, der er Visit Lolland-Falsters projektleder på madprojektet. Visit Lolland-Falster har da også flere indsatser undervejs med fokus på at løfte gæsteoplevelsen gennem den gode smag.

Projektet Danmarks Maddestinationer løber til udgangen af 2023 og er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

https://api.www.visitlolland-falster.de/sites/visitlolland-falster.com/files/2021-03/Erhvervfremmebestyrelsen_logo.png