Cykelruten København - Berlin

630 kilometer er der mellem København og Berlin, hvis du følger den internationale cykelrute nummer 9. En cykelrejse mellem to europæiske metropoler gennem uspoleret natur, tæt på kysten og med masser af muligheder for at opleve og opdage.

Det kræver selvfølgelig en smule træning, at begive sig ud på over 600 kilometer på cykel. Men med en opdeling på 15 etaper og en ferie på 14 dage svarer det til 40-45 kilometer om dagen i gennemsnit, og så er ruten pludselig ikke så uoverskuelig længere. 

Oplevelser på cykelruten

Du kan naturligvis begynde din cykelferie det sted på ruten, du har lyst til, men starter du i København, vil din rute forløbe således: 
Efter turen fra København til Køge, fortsætter cykelruten syd på, ud over Stevns. Her kommer du til Danmarks største og bedst bevarede middelalderborg, Gjorslev, og tæt ved, ude ved kysten, ligger den dejlige Gjorslev Bøgeskov, som rummer 55 jættestuer. Længere mod syd rager Stevns Klints hvide skrænter 40 meter op over det blå vand, og herefter møder du Vemmetofte med det pragtfulde kloster. Turen fortsætter via Faxe Ladeplads til Møn og Nykøbing på Falster med mange oplevelser og seværdigheder undervejs. Tag eksempelvis en afstikker til Faxe Kalkbrud, Møns Klint eller Vordingborg. Gå ikke glip af den lille ø Nyord hvor du kan nyde et enestående måltid på Lolles Gård. I Nykøbing F. skal du naturligvis besøge Middelaldercentret, hvor der godt at være for både voksne og børn. Her udkæmpes drabelige dyster mellem riddere til hest, de store kastemaskiner skyder stenkugler ud over vandet og du kan få en sejltur på Guldborgsund i et middelalderskib.

Ruten til Gedser følger stort set den gamle, rolige og snoede landevej til Danmarks sydspids, og efter to timers hvil på færgen, er det tid til at opleve den dejlige Hansestad Rostock ved floden Warnows udmunding i Østersøen. Så går det videre gennem Mecklenburg, Vorpommern og Brandenburg - gennem landskaber, landsbyer og købstæder til Nieder Neuendorf, hvor det eneste bevarede vagttårn fra Berlinmurens tid findes. Der tager man S- toget med cykler og bagage til den nye – og gamle - tyske hovedstad. Stå af på Bahnhof Friedrichsstrasse. Det er lige i centrum, kun få minutters cykeltur fra Rigsdagen, Brandenburger Tor og Potzdamer Platz.

Det er en cykeltur for livet og ideel til årets cykelferie. Tempoet bestemmer du selv og det hele, inklusiv information om overnatning, er detaljeret beskrevet på hjemmesiden: bike-berlin-copenhagen.com 

Der findes også detaljerede cykelbøger fra det tyske Verlag Esterbauer, men de forefindes kun på tysk. Cykelguidebogen til København-Berlin kan købes her

Del denne side

Se ruten på kort

Se rutens forløb på kort og hent den ned til din smartphone eller cykel-gps.

Se ruten København-Berlin på Naviki 

Valgfri afhentning af lejecykel

Den danske cykeludlejer MTB-Tours har en aftale med den tyske cykeludlejer Fahrradstation.de, så man kan leje sin cykel i Berlin og aflevere den i København – og omvendt. Starter man på dansk grund, kan man også mod ekstrabetaling returnere cyklen i fx Nykøbing F. Dermed slipper man for at skulle købe en dyr togbillet til cyklen.

Læs mere om MTB-Tours

Tips

- Cykelruten kan køres begge veje - eller man kan vælge en enkelt del. 

- Vær opmærksom på at det kun i begrænset omfang er muligt at have cykler med i de tyske tog, hvis du vælger at tage toget den ene retning. Det samme gør sig gældende i danske tog, hvor der maks må være fem cykler og ingen cykeltrailere.