Gedser Odde - Danmarks sydligste punkt

Du kan ikke komme sydligere i Norden - Gedser er det absolut sydligste punkt.

Gedser Odde

Gedser Odde er Skandinaviens Sydligste punkt, der er hav på alle sider og en fantastisk udsigt over resten af Europa. 

Naturen på Gedser Odde er noget helt specielt. Den udsatte placering er ekstra tydelig, når vinden rigtig tager fat, og de store Østersøbølger slår imod kysten, så man mærker naturens voldsomme kræfter. Mod syd kan der være stille og roligt, mens stormen pisker 'lige om hjørnet', hvor havet er i fuld gang med at æde løs af lerklinten. Den barske sydspids ved Gedser Odde står i skærende kontrast til den venlige og brede sandstrand kun få hundrede meter mod nord. 
Du kan også være heldig at opleve en af de sjældne stille dage, hvor edderfuglene stille vugger på vandet, skarverne flyver forbi, og en enkelt sæl stikker hovedet op og kigger nysgerrigt ind mod land. 

Gedser Odde er også et historisk sted, da man kan se resterne af den tyske besættelsesmagt fra under 2. verdenskrig. På den østlige side af odden kan man stadig se rester af tyskernes byggeri. De byggede den første radar – et betonhus, og ved siden af var der placeret antiluftskytskanoner på egne fundamenter. Det er resterne af dette byggeri, der nu ligger på stranden, selvom de oprindeligt er bygget oppe på skrænten. Grunden til at de ligger her er, at havet langsomt gør indhug på kysten, og de er således styrtet ned på stranden. De bygninger, der ligger tættest på skrænten i dag er også i fare for at styrte ned.

Den gamle Marinestation blev brugt til overvågning af farvandet Østersøen og blev brugt frem til den kolde krigs afslutning umiddelbart efter Berlinmurens fald. Marinestationen blev brugt til at observere enhver bevægelse på vandet - fredelig som fjendtlig. Den opgave klares på anden vis i dag, så en stor del af marinestationen er idag åben for publikum og er lige nu under renovering.

 

Del denne side

Vidste du!

Gedser Odde har 25 km sandstrand rundt om odden - ren luft ren natur.