Turbeskrivelse: Fra kyst til kyst

Fra kyst til kyst-ruten giver dig de bedste udsyn over Falsters to kyster. Mellem kysterne kommer du tæt på landsbylivets fredsommelighed. I den gamle købstad Nykøbing Falster kan du nyde din frokost – ligesom den russiske Czar Peter den Store gjorde det tilbage i 1716.

Fra kyst til kyst - 39 km / 31 km

Turen kan påbegyndes et hvilket som helst sted, men er her beskrevet med udgangspunkt i Turistinformationen på Marielyst (1). De er også leveringsdygtige i udlejningscykler, der kan føre jer rundt på panoramaruten. Kør ad Marielyst Strandvej indtil Stouby Tværvej - hen på sommeren er vejkanten prydet med solsikker!

Ved foden af Væggerløse Bakke skal der trædes lidt til for at nå toppen – herfra venter belønningen med en enestående udsigt over Bredningen til Lolland, samt det hvide Kunstmuseum Fuglsang. Når vejrtrækningen er faldet til ro, er det tid at gå på opdagelse i den gamle Stouby Mølle fra 1790 og besøge Stouby glaspusteri (3). Line har et arbejdende værksted, butik og glasudstilling i den smukt beliggende gamle Møllegård.

Ved Næsbanken drejes mod Hasselø. Lad cyklen føre dig ned ad bakke, mens du nyder udsigten over Guldborgsund. Hasselø by (5) er en gammel fiskerlandsby, der nu er omdannet til velhaverhuse. Et stop foran de græssende heste plejer at være et hit for børn.

Kør langs dæmningen ind til Nykøbing Falster by. På højre hånd kan du ikke undgå at se sukkerroefabrikken (7). Pas på, der kan godt ligge roer på cykelstien! Nu byder muligheden sig for en afstikker ved at køre over broen til Lolland og besøge Middelaldercentret (8). Ellers følg ruten mod havnen og kør langs vandet til Slotsbryggen (9). Her står mand af cyklen og trækker over broen og de 150 meter langs vandet indtil Slotsgade nås.

Fars Hat (10) - en lille ruin af tårnet fra det imponerende Nykøbing Slot. Slottet lå centralt placeret mellem Norden og Tyskland og blev igennem tiden enkebolig for flere dronninger – bl.a. Sophie af Mecklenburg (1557-1631). Drej fra Slotsgade ind i den gamle bydel (11) ad Engvej og Staldgården. Kør tilbage ad Slotsgade og fortsæt ad Langgade, indtil du kommer til Torvet (12). Nu er det tid til at parkere cyklen, gå på opdagelse i Nykøbing Falster by og få tanket op på et af de mange hyggelige spisesteder.

Tæt på torvet er Czarens hus (13), hvor Czar Peter den Store af Rusland i 1716 indtog en frokost sammen med byens borgmester! I dag er der restaurant og museum. Lidt længere nede ad Færgestræde ligger Turistinformationen (14) indrettet som en gammel købmandsbutik.

Besøg også Vandtårnet (15) fra 1908 med områdets bedste panoramaudsigt i 34 meters højde! Her er også løbende udstillinger og en cafe med hjemmelavede kager. Med fyldte maver er det tid til at vende næsen mod øst. På vej ud af byen cykler du ad Lille Kirkestræde, bemærk den smukke klosterkirke fra 1400-tallet (16).

Idestrup (19) er en lille landsby med landsbykirke og indkøbsmuligheder. Det er også her, at der er mulighed for at skyde genvej til Marielyst, hvis benene er ved at være trætte. Ellers fortsættes ad Østersøvej til Ulslev Strand (20) med naturlegeplads, badestrand, toilet, madpakkehus mm.

Vinden kan være lidt strid det sidste stykke tilbage til Marielyst. I Marielyst (21) er der stort udbud af spise- og overnatningsmuligheder samt aktiviteter for børn og voksne – ikke mindst Marielyst Strand!

>Hent turbeskrivelsen som pdf

Del denne side

Data

Trafik: mindre landeveje med beskeden trafik. Max 3 % hældning Cykeltid med 11 km/t (voksne): 3:30 timer Cykeltid med 8 km/t (børn): ca. 5 timer

Oversigt over ruten