Turbeskrivelse: I skovens grønne stilhed

Denne tur tager dig dybt ind i skoven og langt tilbage i tiden. Du cykler tværs igennem 3 af Midtfalsters skove med duften af skovbund og graner i næsen og til lyden af svajende bøgekroner. Tegn fra vores historie dukker op undervejs: gravhøje, voldanlæg og et tingsted.

I skovens grønne stilhed 29 km / 11,5 km

Turen kan påbegyndes et hvilket som helst sted, men er her beskrevet med udgangspunkt i Slotsbryggen i Nykøbing Falster. Er du i følgeskab med børn, kan den korte tur på 11,5 km anbefales med et stop i Guldborgsund Zoo. Der er ingen forplejning udover i Nykøbing Falster, så tag madpakken med!

Turen starter smukt ad Strandboulevarden med sundet på venstre hånd. Hvor Strandboulevarden ophører, fører ruten dig igennem Indianerstien - en tunnel af træer, hvor trækronerne synes at omslutte én. Ny Kirstineberg Gods (1) tilbyder B&B-overnatning i herregårdsstil.

Lige i starten af Bangsebroskoven skal du holde øje med Snedkerhøjene (2) inde til højre. En skrøne siger, at de store høje stammer fra kvægpesten og indeholder ben af kreaturer. I virkeligheden er det mennesker fra bronze- og jernalderen, der ligger begravet i højene. Inde midt i skoven deler vejene sig mod de 4 verdenshjørner, og her er det muligt at afkorte turen og køre sydover mod Nykøbing Falster (samlet længde 11,5 km). Ellers hold til venstre og følg vejen nordud af skoven, hvor bl.a. Snedkerbækken (3) passeres – levested for ørreder.

Hvor Nordensvej krydser under jernbanen, skal der trædes til - på den anden side venter en kort, men stejl bakke, pas på modkørende cyklister i svinget! Frem mod indkørslen til Ovstrup skov fører ruten dig igennem Falsters landskab med åbne vidder, levende hegn og udsigt til skov. I Ovstrup og Hannenov skov følges moti-onsslangens skiltning. Hvor vejen deler sig, følges ruten til venstre. I starten af Ovstrup skov (4) er der mange fortidsminder at holde øje med på begge sider af vejen. Længere inde i skoven fører en sti ned til et skjult, naturskønt shelterområde (5) med bålplads og udsigt over engdrag. På modsatte side af hovedvejen er der et smukt kig ud over engdraget med det enlige egetræ. I Hannenov skov vokser der flere store, gamle egetræer. De ældste er 200-300 år gamle.

Und dig selv en afstikkertur ned til Borremosen (6). En afsidesliggende naturperle, hvor skoven spejler sig i den mørke sø. Du kan gå rundt om Borremosen ad et stiforløb.

Tilbage på Virketvej kan man få et kig ind til Virketvoldene (7) – et voldanlæg fra jernalderen, der har fungeret som ”tilflugtsborg” for den lokale befolkning. Krønikeskriveren Saxo beretter, at: ”Falstringerne modstod en belejring ved Falsters Fælles Virke i 1158.” Det må have været disse volde, han mente.

Længere ude af Virketvej finder du Virkethus (8) med madpakkehus og gode toiletfaciliteter. Ellers fortsæt videre ad Hannenovvej ud ad skoven mod Tingsted. Allerede på lang afstand lyser den lyserøde kirke (9) i Tingsted op. De fleste synes, at det er usædvanligt for en kirke at være lyserød. Men på Falster og Lolland er Tingsted kun én blandt flere kirker, der er lyserøde. Bemærk kirkens rige udsmykning af kalkmalerier. Overfor kirken er Tingsted Landsting. Her blev der afholdt landsting i 1511.

I midten af Bangsebroskoven følges nu vejen til venstre, og her passeres et guldalderlandskab med fritlagt skoveng og store, ranke, højstammede træer.

Tilbage i Nykøbing Falster passeres Guldborgsund Zoo og ruten følger Tingsted å frem til Slotsbryggen.

Hent turbeskrivelsen som pdf

Del denne side

Oversigt over ruten

Data

Trafik: Skovveje og mindre asfalterede landeveje med beskeden trafik

Maks. 2 % hældning.

Cykletid med 11 km/t (voksne) ca. 2:20 timer

Cykletid med 8 km/t (børn) ca. 3 timer