Billedbyggeren. Georg Jacobsen og den konstruktive kunst

’Billedbyggeren’ udforsker den danske billedkunstner og arkitekt Georg Jacobsens kunst og handler om hans tanker om billedbygning. Oplev Jacobsen i de brølende 1920’eres Paris, og mød hans elever fra tiden som professor i Oslo.

Den danske arkitekt, maler og møbelkunstner Georg Jacobsen (1887-1976) var i 1920’ernes begyndelse i Paris, hvor han dyrkede internationale kunstnerfællesskaber hjemme i mexicaneren Diego Riveras lejlighed på Montparnasse. Svenske, russiske, brasilianske og norske kunstnere havde sammen med Jacobsen og hans danske kollega Adam Fisher en fælles interesse for at analysere kunstværker fra middelalder og renæssancen – og de havde alle den franske maler Paul Cézanne som idol.
Jacobsen var teoretikeren, der nedskrev de konstruktive fællestræk for kunsten, som fællesskabet nåede frem til. Og da han i 1935 blev professor på Statens Kunstakademi i Oslo, påvirkede han nye generationer af nordiske kunstnere med sine teorier om ’billedbygning’ og udsmykninger i det offentlige rum.

 

Billedbyggeren. Georg Jacobsen og den konstruktive kunst viser godt 100 værker af skulptur, maleri, tegning og grafik af Georg Jacobsen samt hans kolleger og elever. Værkerne er udlånt af blandt andre Louisiana, Nasjonalmuseet i Oslo, Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, ARoS, Trondheim Kunstmuseum samt norske og danske privatsamlinger.