Cykeltur: Sønder Sø ruten: Over sø og Land

Maribosøerne ligger i et lettere kuperet dødislandskab. Søndersø er med sine 852 ha. Danmarks 8. største sø. Naturpark Maribosøerne er et labyrintagtigt sølandskab, omkranset af skove, enge, moser og dyrket landbrugsjord.

Fra Maribo Domkirke og Klosterruin sniger ruten sig østpå i Iæ af byen forbi golfbanen langs Søndersøs nordbred.

1. Man passerer Borgø, hvor en kongeborg fra 1100-tallet i 1256 blev ødelagt under en konflikt mellem kongemagt og kirke.

2. Følg Søndersøruten videre til herregården Engestofte, der ligger idyllisk ud til Maribosøerne. Valdemar Sejr ejede godset her. Bygningen har et specielt indgangsparti med 4 joniske søjler (pilastre), der bærer midterpartiets trekantsgavl. I dagtimerne er den lille kirke ved godset åben. I våbenhuset er der en mindetavle over Monica Wichfeld, som under 2. Verdenskrig roede frihedskæmpere i sikkerhed over søerne. Kirkens smukke altertavle er fra Birgittiner-tiden i Maribo Kloster.

3. Søndersøruten følges videre forbi pumpestationen mellem Hejrede sø og Søndersø. Herefter går turen videre til udsigtspunktet ved Røgbølle Sø og vestover til herregarden Søholt.

4. Her kan man besøge resterne af den gamle barokhave fra 1690”erne og gå ned til Skelnæs med Guldalderpavillonen fra 1822 og nyde sin madpakke.

Søholts hovedbygning der blev ombygget i 1800-tallet, fremstår i dag med italienske renæssancegavle og gotiske tårne.

Nu cykles forbi en rasteplads for gæs ved den såkaldte Gåseeng.

5. Fortsæt videre sønden om søen frem til Naturskolen.

6. På Naturskolen kan man spise sin madpakke under tag samt evt. få en snak om naturparken med stedets naturvejleder.

Her følges den lokale cykelrute med national rute 7 helt ind til Maribo, med mindre man er heldig og komme en tur med båden Anemonen retur. 

Vidste du, at du kan se denne rute og mange flere naturoplevelser i app’en ”Naturlandet”. App’en kan hentes i App Store eller Google Play. Al information er tilgængeligt på dansk, engelsk og tysk – App’en er GRATIS