VisitLolland-Falster

Fejbatten Else Dürr

En tur til Fejø

Fejø er den den største ø med mest liv.Takket være den korte færgetur, på under et kvarter, findes her stadig et helårssamfund, med op mod 500 indbyggere. Det lille velfungerende øsamfund er måske øens største turistattraktion. Der er skole til 3. Klasse, Velassorteret købmandsbutik og restauranter, benzintank, smed, frisør og alle de andre ting der til sammen servicerer et helt samfund. Der er lunere og mere sol på Fejø end i resten af Danmark, det er dokumenteret, og baggrunden for den store frugtavl på øen. Bemærk også de mange sydlandske planter i haverne, som figner, morbær mandler, ferskner, rosmarin, laurbær osv.

Fejø er Danmarks frugthave. Fra Påske til Pinse er øen indhyllet i et blomsterflor fra de mange frugttræer. Er du heldig at kunne besøge Fejø om foråret, så planlæg at indtage en picknicfrokost under de blomstrende træer. Fra august bugner øens mange vejboder af blommer, pærer og æbler, og alt hvad man kan producere af frugt. Et besøg på Fejø, er på mange måder ligesom et besøg i en Morten Korch film. Heste og køer på markerne, levende hegn med frugttræer, en gammel traktor der dagligt bruges til alt fra brændekørsel til høst.

Fordybelse, afstresning, tryghed og sammenhængskraft er nøgleord på Fejø. Bemærk hvordan alle mennesker hilser på hinanden her (og husk at hilse igen !), og tag dig tid til at slå en snak af med de lokale. Mange pensionister har valgt at finde ro på Fejø. Men overraskende nok er Fejø trods bindingsværksidyllen en meget international ø, med unge mennesker, børn og mere end 15 nationaliteter. Det skyldes bla. at mange tilfældige frugthøsthjælpere er blevet hængende, og har stiftet familie på Fejø. Fejø har en særlig ånd af delekultur, med god plads til mennesker der varierer fra standardmodellen.

Fejø er let at nå frem til på et endagsbesøg, men kan sagtens bære et ophold på flere dage, og der er mange der kommer igen år efter år. Masser af overnatningsmuligheder, fra Camping til hytter, B&B, sommerhuse og værelser. Fire lokale spisesteder, med alt fra fastfood til Dagens ret, Tapas og Pizza.

Must – see: De blomstrende frugttræer om foråret, og når de bugner af frugt om efteråret. Pinseoptoget, Kammermusikfestivalen om sommeren, Skalø havn og Strand, (Privat, kun adgang til fods), Sletteren Strand, Kirken der helt unikt ligger ved stranden (Man kan være heldig at se et bryllupsselskab ankomme i kajak, eller bryllupsgæster  bænket under blomstrende frugttræer), Fejø Mølle, Den gamle smedje, Dybvig Havn med de gamle pæreskuder og masser af lystfartøjer, Øens landeveje der næsten alle ender ved en strand, og med  de mange vejboder og gårdbutikker med alskens gastronomiske produkter fra frilandskød til frugt, most, cider, marmelade, balsamico, frugtbrændevin, vin, honning osv. De særlige vandrestier, der tidligere benyttedes af posten og de lokale, er markeret med skilte. Cykelruter er beskrevet i en særlig folder, men der er ingen der kan fare vild på Fejø.

Fejø har dokumenteret været beboet i mere end 10.000 år. Dette område af Danmark var rigt befolket fra stenalder til Vikingetid, kulminerende med 1500 indbyggere i landbrugssamfundet for 150 år siden. Det er ikke kun Danmarks bedste frugt man kan høste på den Fejøske jord. Som det lokale ømuseum dokumenterer, er der fundet mange stenredskaber, sølvmønter, sølvkopper, og andre skatte i den Fejske muld. Husk at spørge jordejeren før du svinger metaldetektoren, og graver den næste sølvskat op!

Mange hilsner Else Dürr.

Beboer og lokal ildsjæl fra Fejø.