VisitLolland-Falster

Folkevandringer i stenalderen

Foredrag på Stiftsmuseet i Maribo d. 16. juni  


Menneskehedens historie handler grundlæggende om bevægelse. Vores nysgerrighed på verden har til alle tider draget os mod det ukendte land bag de fjerne horisonter. Mod nye muligheder og håbet om en bedre fremtid, selvom rejsen kunne være farefuld. 


Fra de tidligste urmenneskers migrationer til jordens fjerneste afkroge, over jernalderens folkevandringer og til polareventyrere og astronauter i nyere tid. Alle er de forbundet af det samme fænomen, hvad enten udført af lyst eller nød: rejsen. 

For mange i stenalderen var rejsen et livsvilkår. I tiden inden landbrugets indførelse flyttede man rundt i takt med årstidernes skiften. Og i dag ved vi, at mange af de tidligste bønder kom til landet udefra. Pionerer, som medbragte ny viden, korn og husdyr. 


“I dette aftenforedrag vil jeg fortælle om rejsens betydning i stenalderen. Om de store skelsættende forandringer, der startede med det simple udgangspunkt, at nogen trådte ud på stien og ikke kunne holde sine fødder tilbage,”
 fortæller Anders Rasmussen, arkæolog og museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster og fortsætter: “Betød disse folkevandringer, at nye stammer blandede sig med dem, der allerede boede i et givet område? Havde de nye tanker, ideologier og håndværksmæssige teknikker med, og hvilken indflydelse fik det for den lokale befolkning?”  


Disse og mange andre emner vil foredraget omhandle, så kridt skoene, for det er tid til at vandre mod Stiftsmuseet i Maribo.