©  Foto:

Gedser Forsøgsmølle og Ginkgo Soungarden

Besøg Gedser Forsøgsmølle der i sin tid var verdens største vindmølle. Gå derefter på opdagelse i den sansefulde Ginkgo Soungarden.

Gedser Forsøgsmølle blev opført af Johannes Juul i 1956-1957. Dengang var det verdens største mølle, og grundprincippet, bag Gedser Forsøgsmølle, har været brugt til at udvikle, de vindmøller der bruges i dag. Møllen kørte i 10 år uden problemer, og derfor valgte NASA at bruge møllen i Gedser som model, da de i 70’erne begyndte at arbejde med vindmølleenergi. Således kan vi takke Gedsermølle for den position, Danmark har indenfor vindmølleteknologi i dag.

Efter at have været ude af drift i 10 år blev Gedser Forsøgsmølle renoveret i 1977 med støtte fra Departementet for energi i USA (DOE) og NASA. Herefter brugte man de efterfølgende 2 år på at måle og undersøge teknologien, dette var nødvendigt, da der ikke var gemt nogle af notaterne fra Johannes Juul. Foreningen bag Gedser Forsøgsmølle arbejder på at få en kopi af Juuls rotor og nacelle (møllehat) på vindmøllen.

Gedser Forsøgsmølle ligger sammen med Gedser Ginkgo Soungarden, som er et område med fantastiske vindskulpturer konstrueret af genbrugsmaterialer. Der dyrkes Ginkgo Biloba og forskellige andre planter i haven. Det er også muligt at besøge museet, som ligger i den ombyggede stald.