Gå til indhold
©  Foto:

Gratis udstilling om Dodekalitten

Reventlow-Museet Pederstrup lægger hus til en udstilling om Dodekalitten. Den åbner 26. juni, og der er gratis adgang. 

Fra den 26. juni til 11. september kan du opleve Dodekalitten i Ridehuset på Pederstrup, når Reventlow-Museet viser en udstilling om de 12 stenstøtter ved Kragenæs. 

Den fortæller historien om Dodekalittens tilblivelse gennem 70 fotografier, som primært er taget af Bibi Nissen. Hun har i de seneste seks år fulgt kunstneren Thomas Kadziolas arbejde med værket. Hun går med sine fotografier tæt på skabelsesprocessen, og med sit kamera skriver hun Dodekalittens biografi, hvilket er et helt lille værk i sig selv. 

- Jeg skildrer ikke alene Dodekalitten, men også alle de mennesker, der arbejder på at skabe værket lige fra kunstnerne til kranfolkene, som er med til at skrive en intens og fantastisk fortælling om den proces, det er at udføre et så enestående kunstværk, siger Bibi Nissen. 

Kig kunstneren over skulderen 

Hendes fotografier tager gæsten bagom hele skabelsesprocessen lige fra udvælgelsen af sten i stenbruddet til arbejdet med at formgive, transportere og rejse stenene. Fotografierne kommer helt tæt på både detaljerne i arbejdet og i bogstavelig forstand med to close up fotos af stenansigter i naturlig størrelse. 

Ud over de mange fotografier viser udstillingen også de værktøjer, Thomas Kadziola benytter, når han arbejder, samt en af de tidlige skitser, der blev brugt til at promovere projektet, før de første sten var købt. Dertil kommer en håndfuld af Kadziolas skulpturer. 

Lolland Kommune støtter udstillingen med 10.000 kroner til opstilling. Udstillingen skaber museet i samarbejde med Fonden Dodekalitten. Her er formand Michael Schelde glad for, at der nu kommer en ekstra dimension på kunstværket, som i 2021 blev besøgt af 105.000 gæster. 

- Med udstillingen giver vi de besøgende et ekstra lag på fortællingen om Dodekalitten. De kan fordybe sig i historien om værket, kigge Thomas Kadziola over skulderen og blive klogere på hans arbejde, siger Michael Schelde. 

Knytter oplevelser tættere sammen 

Direktør for Museum Lolland-Falster, som Reventlow-Museet er en del af, Ulla Schaltz, er også glad over at kunne vise udstillingen, der bidrager til at binde kulturturismen på Vestlolland sammen. 

Hun håber, at nogle af de mange, der besøger udstillingen om kunstværket, også vil kigge ind på selve Reventlow-Museet, ligesom hun håber, at museets gæster kan fristes til at lægge vejen forbi Dodekalitten. 

- Med udstillingen breder vi oplevelsen af Dodekalitten ud og gør den større, ligesom vi skaber en symbiose mellem turistattraktionerne på Vestlolland og på den måde åbner turisternes øjne for områdets mange oplevelser, siger Ulla Schaltz.