Vandretur: Corselitze - vandreture i private skove

Corselitze Skovene

Vidste du, at du kan se denne rute og mange flere naturoplevelser i app’en ”Naturlandet”. App’en kan hentes i App Store eller Google Play. Al information er tilgængeligt på dansk, engelsk og tysk – App’en er GRATIS

Cortzelitse skovene strækker sig over 16 km på Falsters østkyst og dækker:hovedskoven med den smukke hovedgård Corselitze mellemskoven med Bønnet skov, Halskov vænge og Pomlenakke Østerskoven med Hæsnæs og Hestehoved. Corselitzeskovene udgør dermed det største sammenhængende skovparti på Falster.

Navnet Corselitze henviser til herregården Corselitze, som omtales i Kong Valdemars jordebog som kongsgård. I 1354 overgik gården til slægten Falster, og i 1604 blev den igen kongelig ejedom. Godset forfaldt - ikke mindst under svenskekrigene - det var pantsat, og skulle fra 1718 blot levere hø og græsning til rytter heste. Men Kronen besluttede at sælge alt ryttergods på Falster, og i 1768 blev Corselitze overtaget af generalmajor John Fr. Classen.

I dag er det ejet af den velgørende institution Det Classenske Fideicommis.

I skovene findes små enge og moser. En af de største ferske enge ligger lige syd for Hesnæs, beskyttet af en lille dæmning. Skovene har en spændende botanik, og rummer fem arter orkidéer, deriblandt den usædvanlige rederod. Også elfenbenspadderok kan man være heldig at finde. Om foråret blomstrer der både hvide, gule og blå anemoner, hvoraf de to sidste dog ikke er så almindelige. I skovene lever hermelin, brud og mår, samt rådyr og undslupne dådyr.

Corselitze Herregård findes på: Tromnæs Alléen 2 - 4800 Nykøbing F., men vær opmærksom på at bygningen er lukket for offentligheden, kun parken rund omkring er åbent til besøgende.