Vin fra Østergaard Vinmageri

Lokale fødevarer på lokale tallerkner

Foto: Business Lolland-Falster

Visit Lolland-Falster arrangerer i samarbejde med MULD Lolland-Falster den første Fødevaremesse på Lolland-Falster, hvor lokale producenter skal præsenterer deres produkter for alle dem, der er interesseret i at bruge eller sælge deres produkter.

Smagen af Lolland-Falster skal på menukortet i lokale restauranter og kantiner på Lolland-Falster. Samtidigt skal forbrugerne og turisterne have nemmere ved at købe lokalt produceret føde- og drikkevarer i deres lokale supermarked.

Derfor har MULD Lolland-Falster, Visit Lolland-Falster i samarbejde med Danmarks Maddestinationer taget initiativ til en Fødevaremesse, der skal bringe de lokale fødevareproducenter sammen med alle dem, der er interesseret i at bruge eller sælge deres produkter.

"Vi inviterer til Fødevaremesse 27. marts i Sakskøbing, hvor vi vil skabe kontakt mellem lokale fødevareproducenter og alle, som kan være interesseret i at bruge eller sælge dem. På den måde vil vi gøre det nemt for lokale restaurationer, supermarkeder, storkøkkener, skoler, efterskoler og andre at få fat i den gode frugt, grønt, eddike, øl, vin, honning, kød og meget mere fra Lolland-Falster," siger Michael Møller, Michael Møller, forretningsudvikler hos Business Lolland-Falster og tovholder for MULD, der er en sammenslutning af lokale fødevareproducenter på Lolland-Falster.

Lokalt produceret vin på vinkortet

En af deltagerne på Fødevaremessen 2023 er den lollandske vinproducent Henrik Plough, der ejer Østergaard Vinmageri i Stokkemarke. Han ser gode muligheder for at komme bredere ud med sine produkter på Lolland-Falster – især i landsdelens restauranter.

”Det er et godt initiativ at præsentere de lokale fødevareproducenter og sætte det sammen med aftagerne. Jeg brænder for at lave noget godt vin og så skal jeg jo også sælge det,” siger Henrik Plough fra Østergaard Vinmageri i Stokkemarke.

MULD-netværket har haft fokus på at afsætte lokale råvarer til store aftagere i Københavnsområdet, og nu er det tid til også at kigge indad. 

”Der er jo ingen grund til at transportere alle de gode råvarer væk fra landsdelen, hvis der er lokal efterspørgsel, ligesom der er en række lokale producenter, som ikke producerer i så store mængder, at det ikke giver mening at henvende sig til de helt store kunder i hovedstaden,” siger Michael Møller fra MULD Lolland-Falster.

Der er god tilslutning til Fødevaremessen fra producenter på Lolland-Falster. 27 forskellige fødevareproducenter har tilmeldt sig messen, der finder sted 27. marts fra 10 til 14 på Sukkertoppen i Sakskøbing.

Køkkenchefer efterlyste lokale produkter

"Vi fik det sidste skub i forhold til at stable en lokal fødevaremesse på benene, efter at vi i regi af Visit Lolland-Falster havde deltaget i projektet "Danske Maddestinationer". Her gik det op for os, at der er et stort ønske blandt lokale restauratører om at bruge lokale råvarer, men at køkkencheferne oplever, at det er besværligt at få fat i de lokale varer", siger Michael Møller.

Fødevaremessen henvender sig til de professionelle indkøbere fra restauranter, cafeer, virksomhedskantiner, efterskoler, skoler, Fælleskøkkenet og supermarkeder.

”Alle os der lever på Lolland-Falster ved godt hvor herlig smagen af de lokalt producerede føde- og drikkevarer er. Det skal turisterne også opleve, når de spiser på landsdelens restauranter og derfor skal vi have skabt kontakt mellem restauranterne og alle de lokale producenter,” siger Lindy Kjøller, der er destinationschef i Visit Lolland-Falster.

Følgende producenter deltager i Fødevaremessen 2023:

Grønt og frugt

Agrofertil 
Lolle Frugt
Gårdbutikken Marielyst
Marias Lollandske Mark 
Møllegården
Sørup Gartneri 

Øl, vin, spiritus, cider og most

Hideaway
Østergaard Vinmageri
Falster Destilleri
Fra Fejø
Frederiksdal 
Juels Bryg 
Krenkerup 
LF Vin og Bryg 
RO’UM

Fødevarer

Alsø Gårdbutik 
Dalbakkegaard 
Danish Quinoa Group 
Ellekjær Biavl 
Engdigegaard 
Hvidkildegård Økologi
Lammehave Økologi 
LF Vildt 
Duesminde 
Pasta Principato 
Slotsbjerg 
Ubuntu

 

Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse