Madens Folkemøde 25 Martin Iversen fra Falster Destilleri & Bryghus viser sine produkter frem til Christian Schou

Solskin, smagsprøver, debatter og masser af gæster – succes for Madens Folkemøde

26.5.2025
Forfatter: Lise Ravnkilde
Foto: Visit Lolland-Falster

Madens Folkemøde var i år rykket ind i Nykøbing F. by, hvor 70.000 mennesker lagde vejen forbi byens torve i de tre dage - det er cirka 35.000 flere, end der plejer at være i byen på sammenlignelige dage.

Det netop overståede folkemøde for producenter, forskere, madhåndværkere, beslutningstagere og madelskere, gik langt over forventning.

Hele Nykøbing Falster by tog imod folkemødet og folkemødegæsterne med åbne arme. 70.000 mennesker var i byen under folkemødet, det er 35.000 flere, end på andre sammenlignelige dage.

I tre dage myldrede de mange folkemødegæster rundt i Nykøbing Falster mellem de forskellige torve og pladser. Og det var ikke kun lokale, der havde fundet vej til folkemødet, der kom gæster tilrejsende fra hele Sjælland.

Skonnerten Johanne lå til kajs i Nykøbing F.s havn under det meste af folkemødet. Der var åbent skib og skonnerten blev desuden brugt til flere små møder, som Visit Lolland-Falster og Business Lolland-Falster var værter for.

Danmark på det gastronomiske verdenskort

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin talte i sin åbningstale med begejstring om Danmark som mad- og gastrodestination for turister. Han opfordrede til at lægge Janteloven til side og være stolte af Danmarks mad- og gastroscene. “Vi er på det gastronomiske verdenskort”, sagde han blandt andet og lovede, at inden årets udgang vil alt der handler om mad og gastronomi få et ordentlig løft.

Borgmester Simon Hansen talte i sin åbningstale om måltidets vigtighed, ikke bare som overlevelse og næring men som meget vigtig for socialt samvær. Og så bød han Madens Folkemødes gæster velkommen til Danmarks fuldfede fadebur… Lolland-Falster.

Derefter gik det løs med debatter, smagsprøver og hygge på Nykøbing Falsters små og store torve og pladser.

Som partnere til Madens Folkemøde kan Visit Lolland-Falster og Business Lolland-Falster kun være særdeles tilfredse med de mere end 35.000 besøgende, der aktivt deltog i løbet af de tre dage. Der blev debatteret både på scener, i stande og ved bordene. Der var et utal af smagsoplevelser, fra kendte ting som flødeis og hvidvin og til de mere specielle som fårekyllingelarver og afrikanske ålemaller.

Destinationschef hos Visit Lolland-Falster Lindy Kjøller glæder sig over den åbenlyse succes for Madens Folkemøde.

"Det var et rigtigt dejligt folkemøde, med mennesker over det hele. Der blev debatteret og netværket over hele byen. Vi fik vist Nykøbing Falster og i det hele taget Lolland-Falster, som et spændende sted at besøge. Og adskillige deltagere har i deres evalueringer skrevet, at folkemødet har inspireret dem, til at besøge byen og området igen, enten på en ferie eller et endagsbesøg", fortæller han.

Mange lokale mad- og drikkeproducenter var til stede med en stand, hos dem var den generelle oplevelse travlhed med uddeling af mange smagsprøver og også et godt salg. Som Martin Iversen fra Falster Destilleri & Bryghus umiddelbare svar på, hvordan Madens Folkemøde har været:

“Godt!”

Han var meget tilfreds med hele eventen, og følte, at hele Nykøbing F. bakkede op.

“Der kom mange mennesker forbi, det fungerede bare 100 procent”, fortæller han.

Madens Folkemøde var desuden værter for årets udtagelseskonkurrence til Bocuse d’Or, hvor de deltagende kokke ikke bare skulle håndtere stresset fra overvågning af dommerne, men også af et telt der hele tiden fyldtes med folkemødegæster. Kæmpe tillykke til Christian Wellendorf fra Babette i København, som nu skal repræsentere Danmark ved den europæiske Bocuse d’Or i 2026.

Et af de adskillige arrangementer Visit Lolland-Falster stod for, var fejring af årets bukkepremiere med bukkepral fredag formiddag. Gordon P. Henriksen sørgede sammen med kokken Thomas Devine for at tilberede kødet sammen med andre lokale råvarer. Der var mange nysgerrige tilskuere omkring både bukke og kokke og mange fik smagt på Gordon P. Henriksens og Thomas Devines lækre retter, der blandt andet var tilberedt med øl fra Krenkerup og vin fra Frederiksdal.

Gordon P. Henriksens besøg var støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse - Danmarks Maddestinationer 2.0

Hos både Visit Lolland-Falster og Business Lolland-Falster glæder vi os allerede til Madens Folkemøde næste år!

kokkekonkurrencen Bocuse d'Or blev afholdt i et telt på Madens Folkemøde 25

Foto:Visit Lolland-Falster