Tjener dækker bord på restaurant

Mangler du arbejdskraft?

Foto: Business Lolland-Falster

Efterspørgslen på kvalificeret arbejdskraft bliver større og større. En udfordring som kan være svær at løse inden for egne landegrænser, og derfor kan det være værdifuldt at rekruttere internationale medarbejdere.

Der er stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft i særligt serviceerhvervet. Flere turismevirksomheder fortæller tilmed, at de må begrænse åbningstiderne, da det ikke er muligt at skaffe medarbejdere.

Dette kan både begrænse virksomhedens udvikling, betyde nedgang i omsætning og i sidste ende også have konsekvenser for væksten i lokalsamfundet. Derfor kan der være mange fordele ved at kigge efter medarbejdere uden for Danmarks grænser.

På Lolland-Falster er store udviklingsprojekter som eks. Lollands Sydkyst, Destination Sydfalster og byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen i gang. Alle projekterne vækker stor interesse for Lolland-Falster hos investorer, og over de kommende år vil flere virksomheder etablere sig i området, hvilket øger antallet af arbejdspladser.

Allerede i dag er det svært at besætte alle ledige stillinger på Lolland-Falster. Og med en øget efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft de kommende år, er der behov for at tænke i nye retninger – og denne gang ud over både Lolland-Falsters og Danmarks grænser.

”Demografien på Lolland-Falster har ændret sig, og derfor har vi ikke hænder nok til at besætte alle de ledige stillinger, der allerede er i dag og som kommer i fremtiden. Vi samarbejder i dag med en række virksomheder, der ønsker at rekruttere internationale medarbejdere, og vi vil rigtig gerne hjælpe flere i denne retning. Vi skal derhen, hvor international rekruttering bliver en naturlig proces. Det er ikke et enten eller, men et både og – hvor virksomhederne både kigger efter medarbejderne i Danmark men også internationalt,” fortæller Lise Damsbo Savic, seniorrådgiver inden for rekruttering hos Business Lolland-Falster.

International rekruttering er en god investering

Det er til hver en tid en investering at tage en ny medarbejder ind – både når der rekrutteres lokalt, og når der rekrutters internationalt.

Men måske kan der opstå flere spørgsmål og bekymringer, når man som virksomhed overvejer at rekruttere internationalt; Hvordan løser vi en evt. sprogbarriere? Hvordan sikrer vi arbejds- og opholdstilladelse? Hvordan skal kulturforskelle håndteres i virksomheden? Og hvad med den medfølgende familie?

Dette er nogle af de bekymringer, som Lise Damsbo Savic møder, når hun hjælper og vejleder virksomheder i at rekruttere internationalt.

”Jeg kommer ikke til at sige, at det er lige så nemt at rekruttere internationale medarbejdere, som det er at rekruttere lokalt. Man skal tidligt i gang med rekruttering af internationale medarbejdere, for det er en længere proces. Dog skal man se det som en unik mulighed og investering for at få kvalificeret arbejdskraft,” siger Lise Damsbo Savic og fortsætter:

”Det er vigtigt at understrege, at virksomhederne ikke står alene. Vi er til for at hjælpe og vejlede gennem processen, mens Lolland Kommune også står bag disse indsatser med et særligt fokus på bl.a. den medfølgende familie. Derfor håber jeg, at flere turismevirksomheder vil kigge ud over Danmarks grænser for at besætte de ledige stillinger, hvis de ikke kan besættes inden for landets grænser. Så vi kan fortsætte den massive udvikling af området.”

Sådan kommer du i gang med international rekruttering

Ønsker du at høre mere om international rekruttering, kan du tilmelde dig fyraftensmødet om rekruttering af internationale medarbejdere med et særligt fokus sprogundervisning d. 16. maj 2024.

Ellers kontakt Lise Damsbo Savic for at høre nærmere om international rekruttering, mens du også kan få hjælp og vejledning til bl.a.

  • At få styr på et stillingsopslag 
  • At ansøge om eks. skattekort og indrejse
  • Vejledning om processerne
  • Vejledning om formularer
  • Gyldig arbejdstilladelse

Lise Damsbo Savic kan kontaktes på tlf. + 45 2116 8016 eller ld@businesslf.dk.