Naturpark Maribosøerne

Sadle op og cykle mod grønnere tider

Foto: BLF

Hvordan bliver cykelferier i det vestjyske til en ferieform, der kan konkurrere med charterrejserne sydpå? Med denne motivation startede kæresteparret Stine Holm og Malthe Krarup Andersen virksomheden Bike With Us.

Mere bæredygtighed og mindre stress

Bike With Us sælger pakketure, hvor man som gæst i løbet af fire dage i sadlen oplever den lokale natur og overnatnings-og spisesteder. Malthe Krarup Andersen forklarer, at klima og miljømæssig bæredygtighed var et fokus i virksomheden allerede fra start. Parret var drevet af en overbevisning om, at det er vigtigt at bidrage til den grønne omstilling. En cykelferie i det danske landskab er i sig selv et godt alternativt til turen sydpå med fly eller bil, når man ser på udledningen af CO2. Samtidig sparer det gæsterne for den stress og ventetid, der ofte er forbundet med ventetiden i lufthavnen. Malthe Krarup Andersen forklarer også, hvordan de oplever, at deres gæster kommer tættere på hinanden, og at de ofte er stolte over at have gennemført turen. Stoltheden blandt gæsterne øges kun af, at de har afholdt en ferie i Danmark, og derved sparet det CO2-aftryk, som er forbundet med en rejse sydpå.

Sparring med samarbejdspartner om nye ideer

Ferieformen i Bike With US er også med til at bringe gæsterne tættere på naturen og lokale spisesteder som Tuskær, der er et kulinarisk kunst- og kulturcenter med Det Økologiske Spisemærke i guld. Det er bl.a. gennem samarbejdet med virksomheder som Tuskær, at nye grønne tiltag bliver til. Eksempelvis blev Bike With Us af flere gæster gjort opmærksom på, at de lige så godt kunne samle affald langs kysten, når de alligevel var ude på ruten. Her var det Tuskær, som gjorde Bike With Us opmærksom på Havmiljøvogter-kampagnen, som er et initiativ fra Søværnet. Kampagnen går ud på at engagere alle, der har lyst til at samle affald langs de danske kyster ved at tilbyde gratis “havfaldsposer”. Ved sådanne tiltag bliver det at passe på miljøet til en del af oplevelsen for gæsten.

Klimavenlig transport og mindre papir

Bike With Us har fokus på grøn transport og har for nylig valgt en mere klimavenlig firmabil. Men også kommunikationen med gæsterne er blevet digital, hvilket sparer en hel masse print af omkring 30 siders information om ruten og overnatningsstederne pr. gæst. Det giver både besparelse på de økonomiske og grønne ressourcer. Malthe Krarup Anders forklarer, at de har et fokus på den grønne bæredygtighed gennem hele værdikæden, og at Bike With Us stadig selv føler sig “grønne” i deres arbejde. En ambition er nu at udskifte den minibus, som de bruger til at fragte gæsterne fra A-B, når de ikke er på cyklen. Bussen skal udskiftes til en elbus. Men det er også i den slags situationer, at man som virksomhed møder nogle af de udfordringer, som er forbundet med at blive mere bæredygtig. Malthe Krarup Andersen beskriver det som lidt af en jungle af finde rundt i, hvor man kan sætte ind, og hvad der egentlig har reel grøn effekt. Det er uden tvivl prioritering og implementering, der er det sværeste. I søgen efter en minibus, der kan køre på el og opfylde Bike With Us behov, måtte de sande, at sådan en løsning endnu ikke eksisterer. Men det betyder ikke, at ambitionen ikke lever videre.

Et skridt fører til mange skridt

Et andet tiltag fra Bike With Us, der er værd at fremhæve, er, at de på deres hjemmeside opfordrer besøgende til at komme med ideer og forslag til, hvordan de kan blive mere bæredygtige. Dette giver potentielle gæster en følelse af inddragelse, og at Bike With Us tager den grønne omstilling seriøst. Selv er makkerparret begyndt at orientere sig mod FN’s verdensmål. De ser positive tegn på, at de selv er en del af en langt større dagsorden, hvor ét skridt hos den enkelte virksomhed skal ses i sammenhæng med mange andre skridt hos andre virksomheder. Det er summen af det hele, der giver effekten. Her fremhæver Malthe Krarup Andersen eksempelvis, at færgen de benytter på deres ture, er blevet en hybrid-færge, og at lokalbanen skal til at være batteridrevet. Malthe Krarup Andersen har en generel opfattelse af, at der er godt træd i pedalerne, når det kommer til den grønne omstilling - også helt ude vestpå.

Gode råd fra Bike With Us

  • Opsøg sparring og råd fra nogle, der har mere erfaring end dig selv. Start med de små ting i din virksomhed.
  • Kortlæg om du kan træffe grønnere valg i forhold til indkøb i din virksomhed og transportmuligheder for dine gæster.
  • Omlæg kommunikationen både internt og eksternt i din forretning til digital kommunikation.
  • Overvej, hvordan du kan arbejde med bæredygtig adfærd for gæsten,  f.eks. ved at samle affald som en integreret del af oplevelsen.