Marielyst familie går med trækvogn sommer

Turismevæksten på Lolland-Falster overgår forventningerne

Foto: Niclas Jessen

I 2022 rykkede antallet af turismeovernatninger op på nyt niveau.

Så skete det. Igen. Antallet af turister på Lolland-Falster skabte endnu en gang rekord. Tal fra VisitDenmark viser, at der i 2022 var 2.124.888 kommercielle overnatninger på campingpladser, hoteller, feriecentre samt i feriehuse og lystbådehavne på Lolland-Falster. Det er 16% flere overnatninger end i 2019, et pænt stykke over landsgennemsnittet på 12%. Set i forhold til året før (2021) steg antallet af overnatninger i 2022 med 9%.

Langtidsmål i sigte

"Hvis denne her høje stigningstakt fortsætter, så når vi vores 2030-mål om 3 mio. årlige ferieovernatninger langt før tid. Det er i høj grad et motiverende regnestykke", siger Lindy Kjøller, destinationschef hos Visit Lolland-Falster.

Som bekendt kan man ikke spå om fremtiden, men et kig i bakspejlet afslører et turismeår for Lolland-Falster, som er svært at ærgre sig over, alt taget i betragtning. Turismebranchen er et udfordret erhverv, senest på grund af energikrise og inflation, men på Lolland-Falster var der en væsentligt højere stigning i antal overnatninger end hos andre sammenlignelige destinationer.

Markant flere udlændinge

"Vi kan bruge den slags sammenligninger til at glæde os over, at vi tilsyneladende har leveret noget ekstra i 2022. Men når det er sagt, så er det jo i vores egen interesse, at turismen generelt er i stigning i hele regionen. Det har jo en afsmittende effekt, når turister fra udlandet har en god oplevelse, om det så er på andre skønne destinationer i Østdanmark eller hos os på Lolland-Falster", siger Lindy Kjøller.

Lolland-Falsters turismestigning fra 2021 til 2022 skyldtes særligt en markant fremgang, næsten en fordobling, i antallet af udenlandske overnatninger på 84%. Antallet af danske overnatninger faldt til gengæld med 13%, men det var forventeligt ovenpå en Corona-påvirket turismesæson i 2021, hvor mange danskere holdt ferien i Danmark. I forhold til 2019, før Corona, steg antallet af både danske og udenlandske turister dog i 2022.

Fornuftig udvikling over hele linjen

"Vi ser i 2022 en meget positiv udvikling i antallet af overnatninger på hoteller, feriecentre og i lystbådehavne. Campingpladserne er gået en anelse frem, mens der har været et lille fald i overnatninger i feriehuse. Det sidste hænger sammen med, at der ganske enkelt har været færre feriehuse til udlejning", siger Lindy Kjøller. Antallet af fremadrettede feriehusbookinger for næste år er på stort set samme niveau, som det var året før. Ifølge destinationschefen er det et fornuftigt udgangspunkt, men samtidig også et signal om, at der ligger hårdt arbejde forude i forhold til at løfte feriehusturismen, bl.a. hvad angår selve overnatningskapaciteten.

Den sidste måned i 2022 leverede en stigning i forhold til året før på 15%. Og sammenlignes der med december 2019 var der 5% flere overnatninger i december 2022. Så året sluttede alt i alt ganske fornuftigt.