©  Foto:

Kano/kajaktur: Tur Fejø og Vejrø, 2,5 - 7 km

TUR TIL FEJØ – 2,5 KM TIL VESTERBY HAVN PÅ FEJØ OG 7 KM TIL DYBVIG HAVN, FEJØ OG VEJRØ

Vidste du, at du kan se denne rute og mange flere naturoplevelser i app'en ”Naturlandet”. App’en kan hentes i App Store eller Google Play. Al information er tilgængeligt på dansk, engelsk og tysk – App'en er GRATIS

Parkering /Startsted:

Kragenæs Marina og Lystcamp, Kragenæsvej 84, 4943 Torrig L.

Særlige forhold

Generelt gælder det for de her beskrevne lokaliteter, at der ikke er specielle faciliteter for kajakker, og  at man skal bruge strandene til at gå ud fra og ind på. Strandene er for det meste stenede, så plastik kajakker er fint til området. Der er for det meste lavvandet, og mange steder ligger der store sten, også ofte lige under vandoverfladen – selv ret langt fra land. Så man skal bruge øjnene når man ror. En tur til Vejrø er for mere øvede, man bør være flere om turen, og man skal være sikker på godt vejr. Fra bunden af Kagevig Bugt ved Fejø er der ca. 9 km, men hvis man starter med at ro til spidsen af Skalø så kommer turen over åbent vand ned på ca. 6 km. Hvis man bruger et søkort og planlægger turen kan det meste af ruten faktisk lægges på vanddybder, hvor man kan bunde, men strøm og vind kan godt gøre det til en udfordrende tur. Femø Sund har vanddybde på 8 m. Fra Fejø til Ståldybet er vanddybden på over 10 m.

Fejø: Kontakt til havnefoged tlf. +45 21 27 18 84. Lokalt kajaknetværk på Fejø kan kontaktes på tlf. +45 30 11 48 94, Mail: lykkegreen@gmail.com Femø: Naturcampingplads på nordøst siden af øen.

Vejrø: Information tlf.: +45 20 27 23 60.

Beskyttelse og hensyn:

Størstedelen af Smålandsfarvandet er EU Fuglebeskyttelsesområde og der er adgangsforbud på øerne: Rågø, Rågø Kalv og Rågø Sande mellem 1. marts og 15. juli. Vejrø er privatejet, husk at man ikke må opholde sig på stranden tættere end 50 m fra beboelserne, gå i land ved marinaen.

Turbeskrivelse/oplevelser:

Fejø er kendt for sine æbleplantager og flere gårde har små butikker, hvor den velkendte Fejø Frugt dyrkes og sælges. Ved Vesterby går man direkte ind på stranden, hvor der er lidt stenet. En tur rundt om Fejø er på 26- 27 km og kan i godt vejr nemt gøres på en dag. På vejen rundt sejles forbi Skalø med en afvekslende kystlinie, videre til den lavvandede Kagevig Bugt ofte med gode vindforhold til at øve sig, videre rundt om ”Skovnakke”, hvor der er mange sten lige over vandoverfladen. Næste stop Sletteren Strandturen er på i alt ca. 9 km. Ved Dybvig havn på Fejø kan de gamle slæbesteder anvendes til anløb. Herfra vil det være naturligt at lade turen gå videre til Lilleø, en tur på lidt over 4 km. Fra Sletteren Strand er der ca. 3 km til Femø over Femø Sund med vanddybder på ca. 8 m. Fra Dybvig havn på Fejø er turen til Femø ca 6 km. Femø er en charmerende bakket ø, med flere spændende steder at besøge eller gøre holdt og turen rundt er ca. 17 km. Hvert år afholdes kvindelejr og Femø Jazz Festival. Sydspidsen af Femø kaldes ”kap det gode håb” - med frisk vind og bølger sydfra er det spændende at ligge i bølgerne her og surfe i kajakken. Askø med dæmning til Lilleø er en rundtur på ca. 14 km fra Kragenæs. Også her dyrkes frugtavl som på Fejø. Claus Meyer, kendt gastronom, ejer plantagen på Lilleø. Ved kysten er der er et rigt fugle- og dyreliv.

Med udgangspunkt i Kragenæs når man Rågø efter 6 km – eller ca. 2 km fra Skalø (i nordvestlige del af Fejø), men her må man krydse Ståldybet med vanddybde på mere end 10 m – i dette område ses ofte sæler. Rågø er en spændende lille ubeboet ø, hvor den sidste beboer flyttede i 1964. Der er bl.a. adskillige dådyr på øen. Vandet omkring Rågø, specielt mellem Rågø Kalv / Sandene og selve Rågø er meget lavvandet, og ofte er det nemmere at bruge hænderne til at sætte af mod havbunden, frem for at bruge pagajen. Vejrø ligger ca. 8 -10 km nord for Fejø og er en tur for mere øvede. Man bør være flere om turen, og man skal være sikker på godt vejr. Øen er privatejet, der er gourmetrestaurant, butik med økologiske råvarer fra eget landbrug, vinkælder, lounge, væksthus med orangeri samt nyt hotel. Brug lystbådehavnen ved landgang på Vejrø.

Del dine øjeblikke: