©  Foto:

Mindehave, Stormsflodsudstilling og En verden af ispinde

Mindehave for stormflodsofre
Stormflodsudstilling
En verden af ispinde

Mindehave
På den snart nedlagte annekskirkegård overfor Gloslunde Præstegård er der indrettet en mindehave for ofrene for den stormflodskatastrofe, som ramte det lille landsogn 13. november 1872.  På en stor sten har kunstneren Thomas Kadziola håndhugget alle navnene på de 21 ofre, som ligger begravet på kirkegården.

Stormflodsudstilling
I den idylliske firlængede 1700-tals-præstegård er indrettet en lille udstilling, der fortæller om katastrofen. Det er en historie om en storm, uheldige skift i vindretning, alt for lave diger, og socialt udsatte, der havde slået sig ned på de lave øer i Rødby Fjord. I alt mistede 26 mennesker livet, hvoraf 5 aldrig blev fundet. Masser af kvæg, får, fjerkræ osv. druknede, mange huse var ødelagte og brøndene fulde af saltvand. Men det er også historien om det efterfølgende digebyggeri og landvinding – og områdets økonomiske optur frem mod århundredeskiftet.

Udstilling af ispindebyggeri
For nogle år siden blev foreningen tilbudt Erland Nielsens byggeri af ispinde. Han var en husmand ude fra det flade stormflodsland, der efter at have solgt sin jord fra i 1974 sad i 30 år og byggede huse, vindmøller, tog, tærskeværk osv. af ispinde.  Den slags er der ingen museer, der vil tage imod, men vi har fået lov til at fylde den tomme stald i præstegården med et stort udvalg af hans værker. For os er udstillingen et udtryk for en svunden livsform, en langt mere ydmyg tilgang til livet, hvor man kunne skabe livsindhold og glæde af nogle kasserede ispinde. Behøver vi at tilføje, at hans husmandssted, som han og hans hustru forvandlede til et lille paradis - med lysthus, åkandedam, drivhus og et overdådigt rosenflor - er totalt forsvundet fra jordens overflade.

Udstillingerne er åbne fra 1. maj til og med efterårsferien – alle dage fra kl.10-16.

Gratis adgang.

Kontakt:
Lars Boye Petersen, tlf: 54 94 47 36, Mail: lars.boye.petersen@gmail.com

 

 

Del dine øjeblikke: