©  Foto:

Museum Polakkasernen

Museet fortæller den helt unikke historie om de mange unge polske sæsonarbejdere, der kom til Lolland-Falster for at arbejde i roemarkerne. Da Danmark solgte sine øer i Vestinden, forsvandt adgangen til sukkerrør, og sukkerroerne - også kaldet "det hvide guld - blev et uventet stort eksporteventyr. På kasernen er der både museum og mindestuer med hovedfokus på hvordan især de polske roepiger levede i Danmark.

Af de godt 30 lignende polakkaserner, der blev opført på Lolland og Falster, er dette den bedst bevarde. Bygningerne fik betegnelsen kaserne, fordi de rummede et stort antal arbejdere og ofte lå fjernt fra øvrige bebyggelser.

Museet rummer en stor samling af markredskaber, papirklip fra roepigerne og en meget omfattende samling katolske fotografier. De udstillede genstande er primært skænket af polske efterkommere, for mange af sæsonarbejderne endte med at blive og bosætte sig permanent på især Lolland. Det vidner mange af de poske stednavne og efternavne om.

Polakkasernen i Tågerup ved Rødby, der er fredet, er tegnet af arkitekten H.C. Glahn, Nykøbing Falster for det nærliggende gods Lungholm, og museet er det eneste af sin art i Europa.

Museet har modtaget den fornemme polsk internationale pris ”Historiens Vidner” og støttes blandt andet af det polske kulturministerium, det polske udenrigsministerium og Den polske Ambassade i Danmark.

Del dine øjeblikke: