Cykeltur: Til Skandinaviens ende

Gedesby er en lille landsby med et tilhørende stort sommerhusområde lige ud mod en meget fin badestrand. Turen mellem Gedesby og Gedser går ad små veje gennem et smukt landskab med mange kig til strand og hav og et besøg på Danmarks sydligste punkt.

1. Ruten starter ved Gedesby Mølle, hvorfra der cykles op i den gamle del af Gedesby, ad Gammelgade og videre tv. ad Bøtøgårdsvej. Bemærk de små, gamle bindingsværkshuse i kvarteret omkring kirken.

2. Bøtøgårdsvej fortsætte ud i Sortevej, og der fortsættes ind i det store sommerhusområde, som mod nord afgrænses af Bøtøskoven. For enden af Sortevej er der en fin badestrand.

3. Fortsæt th. ad Fællesdigevej indtil Dillet Strand, her er der handicapadgang til stranden og en lille kiosk.

4. Kør th. ad Kobbelsøvej tilbage gennem sommerhusområdet til Gedesby og drej så til venstre ad Krogedevej som følges helt til den fortsætter lige ud og bliver til Birkemosevej. Her kører man langs kysten til den lille landsby Birkemose.

5. I Birkemose skal man køre ad en smal jordvej, Poststien, over markerne til Gedser Fyrvej.

Det er et must at køre ud til Gedser Odde og bl.a. besøge det nye formidlingshus i den gamle marinestation hvor man kan få alt at vide om Danmarks sydligste punkt. Der er en storslået udsigt over Østersøen og man kan ofte opleve fugletræk passere forbi.

6. Der køres tilbage ad Gedser Fyrvej, forbi Fyrtårnet, der menes at være Danmarks ældste (kun adgang ved særlige arrangementer) og rundt om godset Frisenfelt og ad Søndre Boulevard til Gedser by hvor der fortsættes ad hovedgaden Langgade.

Gedser by er en typisk færgeby og domineres af det store færgeanlæg hvorfra der sejles til Rostock. Af seværdigheder er der Vandtårnet og Det Sorte Geomuseum.

7. For enden af langgade krydses hovedvejen og der køres tv. mod lystbådehavnen ad Solvej og videre th. ad Vesterled.

8. Efter et besøg på havnen, og evt. et besøg på

badestranden syd for havnen, køres tilbage ad Vestre Strand, hovedvejen krydses og man fortsætter venstre om Brandstationen og th. ad en lille sti der hedder Skråvej, der fører ud til Strandvej.

Her kan man evt. besøge det middelalderlige Svinehave Voldsted hvor landets konger gjorde holdt, når de var på vej sydover.

9. Turen slutter med at dreje tv. ad Krogedevej og følge Procesvej tilbage til Gedesby.

Vidste du, at du kan se denne rute og mange flere naturoplevelser i app’en ”Naturlandet”. App’en kan hentes i App Store eller Google Play. Al information er tilgængeligt på dansk, engelsk og tysk – App’en er GRATIS