©  Foto:

Halskov Vænge

Træd i oldtidsmindernes fodspor: I Halskov Vænge er usædvanligt mange fortidsminder bevaret, hvilket skyldes at fortidens bønder ikke frilagde skoven til landbrugsjord. Du møder intet mindre end 78 fortidsminder på din tur rundt i det skønne naturområde.

Stendysser

De 6 stendysser stammer fra bronzealderen for ca. 5.500 år siden. Stendysserne blev brugt til begravelser i hele bondestenalderen og gravkammeret blev ofte genbrugt.

Gravhøje

I samme område ligger hele 72 gravhøje fra bronzealderens slutning for ca. 2.500-3.000 år siden. De blev formentlig brugt til urnebegravelser.

Gravhøjene ligger samlet i 3 grupper, hvor jorden ikke har været bearbejdet siden oldtiden.

Helt frem til ca. 1700-tallet troede man, at stendysser og gravhøje var de ”underjordiskes” bolig, og frygten for disse ukendte væsner, har været med til at bevare mange af vore fortidsminder i flere århundreder.

Falsters største sten

Mød også Falsters største sten, som blev bragt hertil af isen for mere end 15.000 år siden.

På stenen findes 2 små skålformede fordybninger, som er kultiske tegn fra bronzealderen også kaldet helleristninger. Helleristninger findes mange steder i landet, men disse anses for at være nogle af Danmarks ældste. Et sagn fortæller, at stenen vender sig, når den lugter nybagt brød.

Museum

I Halskov Vænge findes også et lille hyggeligt museum om gravhøje og dysser, som altid er åben.

Madpakkehus og bålplads

I Halskov Vænge findes et madpakkehus, hvor der også er toilet. Herudover er der en bålplads, som frit kan benyttes, men man skal selv medbringe grillrist og brænde.

Begge dele kan bruges uden booking.

Vandrerute

Ved P-pladsen starter en vandrerute, som leder gæster rundt i hele skoven, gennem et landskab med enge, overdrev og urørt skov. Her kan man nyde det rige dyreliv og de mange træer og planter på sin tur, som er markeret med gule pletter.

Se kort med seværdigheder, aktiviteter, info om dyr og planter m.m. her.

Se Naturstyrelsens folder her.