©  Foto:

Reventlowparken

Reventlowparken byder året rundt på naturskønne oplevelser. I landskabshaven ved herregården Pederstrup – i dag museum for statsmanden C.D.F. Reventlow og landboreformerne – findes talrige spor af parkens over 300 år lange historie. Spor, der afslører sig, når man nyder udsigten over søerne fra frøknernes tehus fra 1834, går på opdagelse blandt parkens talrige monumenter eller drager på eventyr rundt til parkens eksotiske træer.

Den ældste kendte beskrivelse af haven ved Pederstrup daterer sig tilbage til 1683. De tidligste spor i den nuværende park er dog ti år yngre og stammer fra daværende finansminister Peder von Brandts smukt anlagte barokhave fra 1690. Op gennem 1700-tallet blev haven flere gange udbygget, og omkring 1780 udlagde landboreformator og statsminister C.D.F. Reventlow en række slyngede stier, der sammen med iskælderen giver haven det romantiske præg, som den endnu har i dag. I 1870'erne, efter avlsgårdens flytning, blev haven fuldt udbygget til den nuværende park efter tegninger af den tyske landskabsarkitekt F.J.C. Jürgens.

Jürgens’ plan fra 1871 tog udgangspunkt i stedets naturlige terræn omkring de to søer, som han søgte at fremhæve og markere. Med fokus på de store linjer anlagde han parken med udstrakte, blødt formede plæner, smukke udsigter og større solitære træer som ægte kastanje, platan og tyrkisk eg. Træernes forskelligartede løv giver parken en helt særlig karakter i efterårsmånederne.

Til trods for, at det endnu i dag er udtrykket fra Jürgens’ landskabelige park, der præger Reventlowparken, så er det endnu muligt at finde spor af havens lange historie. Tehuset, iskælderen og flere monumenter over familien Reventlows medlemmer bidrager til det historiske vingesus, der – sammen med stedets naturlige skønhed – gør Reventlowparken til et folkeligt og kulturelt samlingspunkt på Lolland.